domingo, 1 de marzo de 2020

Presentació del llibre 25 anys de feminisme a la Marina Alta

 Dijous passat vam presentar a Xàbia el llibre amb que hem estat treballant durant molts mesos i que  dóna testimoniatge de la tasca realitzada per la Xarxa de Dones de la Marina Alta des de la seua creació per lluita de la igualtat, llibertat i dignitat de les dones.  “25 anys de feminisme a la Marina Alta".

Hem comptat  amb el suport dels Ajuntaments de Xàbia i Pedreguer i la coeedició de l’ Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta, agraïm la seua col.laboració. 

 repassa aquest quart de segle de lluita i les accions més importants que ha impulsat el col·lectiu: des de les manifestacions reivindicatives anuals als premis que cada any reconeixen a dones o col·lectius que han contribuït a visibilitzar a la dona amb una vida pròpia.

Un llibre que a través de 250 pàgines, dóna testimoniatge dels 25 anys de l'intens treball i feminista marxa de la Xarxa, i està quallat d’anècdotes, records i un ampli reportatge fotogràfic.

Tant la regidora d’Igualtat de Xàbia, Montse Villaverde, com l’alcalde, José Chulvi, van destacar el paper imprescindible que ha jugat aquesta associació tant en el feminisme com en el progressisme polític de la Marina Alta. Van parlar del seu caràcter pioner a l’hora de denunciar les desigualtats o la violència de gènere i de la seua lluita per obrir camí als  canvis legislatius i socials que fan evolucionar a la societat per a ser més paritària i corresponsable.

 





TEXT PRESENTACIÓ LLIBRE

“Aquest llibre va començar a ser escrit fa 25 anys, en constituir-se la Xarxa de Dones.

Ha sigut gestat i parit amb la voluntat de defensar la igualtat, la llibertat, la dignitat, la integritat i l’autonomia de les dones.

Ha crescut pàgina a pàgina (al llarg de més d’un any i mig) alimentat pel feminisme de diferents veus de dona, que han rememorat tot un cúmul d’accions.

El treball de la Xarxa de Dones, realitzat durant un quart de segle, s’ha materialitzat en la present publicació, perquè quede constància del que s’ha fet i s’ha aconseguit, del que érem i del que som, de l’estatura que hem assolit en posar-nos dempeus totes juntes i de la necessitat de seguir aixecant-nos per arribar a la completa consecució dels Drets Humans.

 Al portic, que dóna entrada al relat dels 25 anys,  comptem amb les paraules que ens va dedicar l’estimada escriptora, amiga i premiada per la Xarxa de Dones, Carme Miquel, quan  a 2012 l’Ajuntament de Xàbia ens va guardonar amb el Premi 9 d’Octubre als Valors Cívics.

Carme acabava el seu panegíric amb una preciosa dedicatòria:

“Perquè juntes us agafeu de les mans per avançar amb fermesa. Perquè amb intel·ligència i raó, voleu escampar la saviesa i la tendresa acumulada en els anys, i esteu segures que canviareu el curs de la història.

 Perquè sabeu donar, perquè sabeu actuar, perquè voleu teixir una xarxa d’humanitat que faça avançar el món i òmpliga la terra de mirada violeta.”

Per a situar-nos en el context històric i social, en la introducció figuren dos articles que, a grans trets, ens expliquen què és el feminisme, els canvis que ha aconseguit en la societat, els que pretén aconseguir, i com la Xarxa de Dones ha sigut part del moviment que ha propiciat aquests canvis.

Les paraules de Carmen Alborch deixen constància de la transcendència del treball fet:

“El feminismo, como ha mejorado la calidad de vida de todos los ciudadanos y ciudadanas, debería ser declarado Patrimonio Inmaterial de la Humanidad”.

Després dels preàmbuls, entrem de ple en el motiu generador del llibre, la història de la Xarxa i els seus 25 anys de feminisme a la Marina Alta.  

Això no significa que no hi hagen existit en la comarca altres grups per la igualtat, dels quals malauradament no queda constància.

Teníem a Pego una de les primeres feministes del segle XX, Maria Cambrils, i fins fa poc era una desconeguda.

Els antecedents més immediats dels que tenim referència, i es guarda documentació, són de finals de la dècada dels setanta, amb el Grup de Dones de la Marina que va funcionar des de 1979 fins a 1983.

El 8 de març 1994, en un sopar al poble de La Xara, després d’uns mesos de preparatius, es va presentar la declaració programàtica i es va constituir públicament la Xarxa de Dones de les Marines, coneguda actualment com a Xarxa de Dones de la Marina Alta. Es reuniren una cinquantena de dones,  de diferents pobles de la Marina Alta i de la Marina Baixa, algunes venien del moviment feminista, altres a penes havien sentit parlar de feminisme, però totes s’identificaven entre elles i compartien sensibilitats sobre els problemes de la dona.

El primer acte que va realitzar la Xarxa va ser el 2 de juny de 1994, durant la campanya de les Eleccions Europees, amb la taula redona “Dones a Europa”, on va reunir a representants dels partits polítics perquè explicaren el paper de la dona en els seus programes. Alhora, es va fer una crida perquè els partits s’adheriren al Lobby Europeu de Dones i assumiren el principi de Democràcia Paritària.

L’any següent, el 7 de març de 1995, amb motiu de la commemoració del Dia Internacional de la Dona i sota el lema “Dones present important, futur indiscutible”, la Xarxa organitzà una trobada amb la ministra Carmen Alborch que va tenir gran repercussió i participació de dones de tota la comarca. Comptarem amb la presència de l’escriptora Isabel Clara Simó.

A 1997 se celebraren a València les “Jornades 20 anys de feminisme”, en les quals la Xarxa organitzà la Taula redona “Dones polítiques”, amb la intervenció de Júlia González Maillo, alcaldessa de Pedreguer, compartint taula amb Glòria Marcos, diputada a les Corts valencianes, Carmen Alborch, diputada del Congrés, Maite Domingo, eurodiputada i Gusi Bertomeu de moderadora.

Durant aquests primers anys, la Xarxa centrà el seu treball en dos àmbits: d’una part, en actuacions encaminades a sensibilitzar la societat en la igualtat de drets. D’altra, en fer avançar l’administració pública i les institucions cap a la Democràcia Paritària. El treball es va concretar en l’àmbit municipal en potenciar en els ajuntaments de la Marina Alta la creació de regidories d’Igualtat

L’any 2000, la Xarxa organitzà la primera concentració i manifest del 25 de novembre, declarat per l’ONU a 1999 Dia Internacional contra la Violència de Gènere.

Les concentracions es repetiren durant quatre anys, cada primer dijous de mes a la Glorieta de Dénia, per exigir una Llei Integral contra la Violència de Gènere, denunciar la violència masclista, visibilitzar les dones assassinades i reclamar el dret a l’avortament lliure i gratuït.

Des de 2001, la Xarxa publica amb motiu del 25 de novembre un manifest, i des de 2010 també una esquela dedicada a la memòria de les dones assassinades, víctimes de la violència masclista.

A partir 2010 es promouen  les Campanyes de Vacunació Contra la Violència de Gènere, que organitzades per Matria amb l’estreta col·laboració de la Xarxa, cada any tenen més repercussió i participen més entitats i ajuntaments,

La formació, l’anàlisi, el debat, són pilars fonamentals. Son nombroses les xarrades, taules redones i conferències organitzades des dels inicis.En l’ultima dècada destaquem “Les jornades per la Igualtat”  organitzades des de 2013, amb caràcter  bianual. Perquè és imprescindible, analitzar amb mirada violeta l’economia,  l’urbanisme, la conciliació, la cura de les persones, identificar la violència masclista com l’endemisme estructural del patriarcat, entre altres qüestions,

 Tardarem anys, però a la fi, a la primera dècada del segle XXI, aconseguirem que s’aprovaren unes lleis imprescindibles per a la igualtat,  la llei de Protecció Integral Contra la Violència de Gènere, la llei denominada del Divorci Exprés, La Llei per a la Igualtat Efectiva de dones i homes, i la Llei de Salut Sexual i Reproductiva i de la interrupció voluntària de l’embaràs.

Per contra, a la segona dècada del segle, el  govern el PP intentà acabar amb aquestes lleis.  La postura del govern fou un revulsiu per al moviment feminista que es posà en marxa en defensa d’uns drets que tant havien costat d’aconseguir.

Tres són els esdeveniments que considerem més importants i en els quals la Xarxa es va implicar al cent per cent.

El tren de la llibertat. La marxa 7N i la Vaga feminista del 8 de Març.

La Xarxa col·labora amb altres associacions. Destaquem la Coordinadora feminista de València i la Plataforma Feminista d’Alacant. I en l’àmbit comarcal treballa ben unida a les associacions feministes existents: Dones Cabal, Matria, Femme Força, Col·lectiu de Dones de Teulada, Dones de Calp, feministes de Gata...

L’apartat de qui som, consta dels testimonis amb reflexions, vivències, experiències personals d’algunes de les que formem la xarxa.

Cada relat mostra com hem sentit la necessitat de rebel·lar-nos contra els rols que ens assignaven. Com hem pres la determinació de  canviar-nos, evolucionar i alhora canviar la societat. Com hem descobert el feminisme, la sororitat i com hem aprés a observar el món amb mirada Violeta.  (Deixem passar les imatges.)

Entre els actes més significatives de la Xarxa figura  la celebració del Dia Internacional de la Dona. Actes que des de 2002, tenen fixada, de bestreta, com a data el dijous abans del 8 de Març.  

Consisteixen en una  manifestació a Dénia  encapçalada per una pancarta amb el lema reivindicatiu, la lectura del manifest, un sopar comarcal de dones i l’atorgament dels Premis 8 de Marc, establerts també a partir de 2002.

“Els Premis 8 de Març”, han vingut a denominar-se els “Donatges de la Xarxa”, encunyant la paraula “donatge” enfront d’homenatge. El lliurament es fa en un sopar comarcal, on amigues de diferents pobles intercanvien converses, idees, somriures, teixeixen complicitats i es ret reconeixement a dones del nostre entorn que defensen i treballen per la igualtat des de diferents àmbits.

Els Premis s’han concedit amb caràcter individual a 46 dones que destaquen en una variada gamma de professions o treballs. I amb caràcter col.lectiu a 9 associacions feministes, o grups de dones capdavanteres, i a un grup d’alumnes de l’IES de Pedreguer per l’excel·lència de l’estudi visibilitzant dones científiques.


Han rebut el Donatge de la Xarxa les primeres regidores de la Marina Alta en la democràcia, les comares que recorrien kilòmetres per ajudar a parir, llauradores, patrones de barca, emprenedores, advocades, juristes, cineastes, escriptores, metgesses, filòsofes, professores, investigadores, atletes, artistes. Unes famoses i ben conegudes, altres quasi anònimes, però totes compromeses en fer avançar la dona.

 El lliurament del Premi és un acte senzill, i alhora ple de contingut. Es ressalta la vàlua del treball de les premiades, es fa visible la seua aportació al desenvolupament i millora de la societat, es deixa constància de la seua imatge i protagonisme, i de l’exemple en la defensa de la igualtat.

En aquest apartat del llibre presentem una breu biografia i ressenya de les dones i entitats guardonades.

Amb motiu del 25 aniversari de la constitució de la Xarxa, al llarg de 2019 es programaren una sèrie d’activitats i s’elaboraren diferents materials, entre els quals cal destacar l’edició del llibre que teniu entre mans, aquest capítol és un extracte de què vam fer.

I per acabar, ens proposem seguir teixint la Xarxa d’un futur en igualtat.  D’una banda atentes a preservar i defensar l’aconseguit.  D’altra, treballant per dur a terme el molt que queda per fer.

Aquesta és la nostra empremta, desitgem que siga de profit.

Hem lluitat, lluitem i lluitarem… amb alegria .

  Moltes Gràcies.

 

PREMSA

El Periòdic 

Canfali 

Marina Plaça 

Xabia.com

xabia al dia 

No hay comentarios:

Publicar un comentario